NAPOJE ROŚLINNE NIE TYLKO DLA WEGAN!

NAPOJE ROŚLINNE NIE TYLKO DLA WEGAN!

Napoje roślinne często potocznie nazywamy mlekiem. Powstają one zwykle na bazie zbóż, ziaren, orzechów bądź strączków. Stanowią rewelacyjną roślinną alternatywę dla tradycyjnego mleka.

Napoje roślinne korzystnie wpływają na nasz stan zdrowia: zapobiegają próchnicy, ułatwiają odchudzanie a także korzystnie wpływają na prawidłowe widzenie. Osobom, które cierpią na nietolerancję laktozy bądź są weganami ciężko zrezygnować z mleka. Wykluczenie go z menu ogranicza układanie ciekawego jadłospisu. Mleko to ważny składnik pysznej kawy i wielu deserów. Czym je zastąpić? Mlekiem roślinnym. Półki sklepowe uginają się od tego typu produktów! Jednak bądźmy ostrożni i czytajmy etykiety by nie natknąć się na produkty pełne cukru! W sklepach znajdziecie m.in. napoje sojowe, sezamowe, ryżowe, kokosowe, migdałowe a także owsiane. Wielką zaletą napojów roślinnych jest to, że nie zawierają laktozy i praktycznie nie dostarczają złego cholesterolu. Mleka roślinne stanowią doskonały zamiennik klasycznego mleka. Doskonale sprawdzają się zarówno podczas przygotowywania deserów jak i dań wytrawnych. Poniżej przedstawiamy krótką listę korzyści  z włączenia do diety napojów roślinnych.

Napoje roślinne:

PRZECIWDZIAŁAJĄ PRÓCHNICY – mleko kokosowe posiada mocne właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne. W skuteczny sposób zapobiega powstawaniu próchnicy oraz działa profilaktycznie jeżeli chodzi o stany zapalne.

KORZYSTNIE WPŁYWAJĄ NA PRAWIDŁOWĄ PRACĘ WZROKU – mleko sojowe stanowi bogate źródło lecytyny oraz witamin z grupy B. Lecytyna korzystnie wpływa na prawidłowy proces widzenia oraz pamięć i koncentrację. Z kolei witamy z grupy B korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto mleko sojowe jest niezwykle bogate w fitoestrogeny zalecane kobietom w okresie menopauzy.

POZWALAJĄ ZACHOWAĆ MŁODOŚĆ NA DŁUŻEJ – mleko z sezamu to bogate źródło witamin A oraz E (zwanej witaminą młodości). Odpowiadają one nie tylko za prawidłowe widzenie ale również zdrową skórę. Zapobiegają procesom starzenia. Dzięki wysokiej zawartości białka oraz wapnia i magnezu napój sezamowy dba o zdrowe zęby i kości.

POMAGAJĄ ZACHOWAĆ SMUKŁĄ SYLWETKĘ – dla zachowania szczupłej talii najlepiej mleko krowie zastąpić migdałowym. Dostarcza ono sporej ilości magnezu, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, dzięki czemu obniża poziom złego cholesterolu oraz wspomaga proces odchudzania.

WSPOMAGAJĄ TRAWIENIE – mleko owsiane jest bogate w węglowodany, witaminy z grupy B a także witaminę E i D. Ponadto dostarcza takich składników mineralnych jak: potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez czy miedź. Dzięki zawartości karotenów usprawnia perystaltykę jelit i jest szczególnie zalecane osobom cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego.

DODAJĄ ENERGII – mleko ryżowe zalecane jest szczególnie w okresach choroby, rekonwalescencji czy osłabienia. Posiada wysoką wartość odżywczą i energetyczną oraz zapobiega odwodnieniu organizmu.