DOMOWE MLEKO SOJOWE
Nie musisz wydawać dużo pieniędzy żeby cieszyć się smakiem i właściwościami mleka roślinnego – łatwo przygotujesz je w domu! Możesz przygotować mleko naturalne bądź z dodatkiem laski wanilii, naturalnego zamiennika cukru czy kurkumy. Zawsze do mleka dodaj szczyptę soli (najlepiej himalajskiej) by wzmocnić jego smak. Mleko przechowuj w zamkniętym, szklanym naczyniu w lodówce, przez 3-4 dni.
DOMOWE MLEKO SOJOWE
Przygotuj:
1 szkl ziaren soi (najlepiej ekologicznych)
zimna woda
4 szkl wrzątku
2 łyżki płatków owsianych
szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie? Banalnie proste!
Soję dokładnie przepłucz i mocz w zimnej wodzie przez całą noc. Na drugi dzień ponownie wypłucz i obierz z łusek. Przełóż do blendera, dołóż płatki owsiane i wrzątek. Zmiksuj na gładki płyn. Odsącz przez gazę. Zagotuj. Zdejmij powstałą pianę i gotuj na wolnym ogniu przez kwadrans. Dopraw szczyptą soli himalajskiej. Ostudź, przelej do szklanego naczynia i przechowuj w lodówce.
Mleko sojowe stanowi bogate źródło lecytyny, korzystnie wpływającej na prawidłową pracę narządu wzroku. Ponadto dostarcza witamin z grupy B.
Najnowsze komentarze