CO ZAMIAST BIAŁEGO CUKRU?

CO ZAMIAST BIAŁEGO CUKRU?

Zdecydowana większość z nas uwielbia słodki smak cukru. Czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego tak jest? Smak słodki jest pierwszym poznawanym przez człowieka. Mleko matki, dzięki zawartości laktozy, tak właśnie smakuje. Dlatego to, co słodkie kojarzy się nam z ciepłem i poczuciem bezpieczeństwa.

W naszych domach niestety wciąż najpopularniejszym cukrem jest ten tradycyjny, czyli sacharoza. Dodaje ona wyłącznie energii bez żadnych wartości odżywczych. Niestety wysoka zawartość cukru w diecie przyczynia się do powstawania otyłości oraz wielu innych chorób. Niestety ciężko jest ograniczyć spożycie cukru gdyż działa on na nas uzależniająco. Stymuluje on produkcję poprawiającej nastrój serotoniny. Niestety cukier działa głównie negatywnie na nasz organizm: jest znakomitą pożywką dla drobnoustrojów, przyczynia się do powstawania próchnicy, zaburza równowagę hormonalną, sprzyja nadwadze i otyłości oraz powoduje rozwój chorób układu krążenia. Ponadto przyczynia się również do występowania nadpobudliwości u dzieci. Z uwagi na negatywne oddziaływanie cukru na nasz organizm zaleca się zamianę cukru na naturalne produkty słodzące. Na półkach sklepowych można znaleźć wiele alternatyw dla białego cukru, a wśród nich: stewię, erytrytol, melasę, ksylitol, miód, syrop klonowy, syrop z agawy czy cukier kokosowy. Poniżej opisujemy kilka z nich.

STEWIA – to naturalny zamiennik cukru pozyskiwany z liści rośliny nazywanej stewią. Poza słodkim smakiem dostarcza wielu cennych składników takich jak żelazo, miedź, mangan czy cynk. Stewia z powodzeniem sprawdza się podczas przyrządzania deserów i wypieków. Można jej używać do kawy i herbaty.

ERYTRYTOL – to substancja naturalnie występująca w wielu owocach, w tym melonach, gruszkach czy winogronach. Jego wysoką zaletą jest fakt, iż praktycznie nie dostarcza kalorii do organizmu. Erytrytol z powodzeniem można wykorzystać do słodzenia ciepłych napojów oraz lemoniad. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do wypieków.

KSYLITOL – nazywany jest również cukrem brzozowym gdyż otrzymuje się go przeważnie z kory brzozy. Ogromnym atutem ksylitolu jest fakt, iż spowalnia proces opróżniania żołądka a jego działanie jest zbliżone do błonnika pokarmowego. Regularne spożywanie ksylitolu przeciwdziała powstawaniu próchnicy.

MIÓD – to najlepiej nam znany naturalny słodzik. Oprócz słodkiego smaku dostarcza organizmowi takich składników mineralnych jak: wapń, żelazo, fosfor czy magnez. Wspomaga odporność organizmu i jest zalecany przy przeziębieniach.

SYROP KLONOWY – to naturalna substancja słodząca pozyskiwana z soku wcześniej pobranego z pnia klonu. Syrop klonowy to cenne źródło witamin z grupy B, magnezu oraz potasu. Idealnie smakuje z naleśnikami, pancakes czy ciastami. Można go używać również do wypieków, np. ciastek owsianych.

Previous Post