PROBIOTYKI NA ODCHUDZANIE?
Probiotyki to niezwykle ważny składnik Twojej diety. Pomogą one zadbać o prawidłową pracę układu trawiennego, korzystnie wpływają na pracę mózgu oraz pomagają utrzymać wagę.
Mikroorganizmy są w naszych układzie pokarmowym od dnia narodzin. Dzięki naturalnemu karmieniu dziecko pozyskuje od matki mikroby korzystnie wpływające na zdrowie. Niestety niszczone są one prze antybiotyki, niektóre leki a nawet intensywny wysiłek fizyczny bądź zanieczyszczenie środowiska. Szereg badań naukowców udowodniło, że niekorzystne bakterie znajdujące się w naszym organizmie mogą podnosić kaloryczność zjadanych pokarmów. Znajdują się one w przewodzie pokarmowym osób otyłych.
Dodatkowo niepożądane bakterie nasilają apetyt a także mogą zaburzyć wydzielanie hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości (leptyny). Ponadto część niekorzystnych bakterii może wytwarzać wolne kwasy tłuszczowe, które wnikają do krwioobiegu. Po posiłku, kiedy wzrasta poziom glukozy we krwi, odkładają się one w postaci tkanki tłuszczowej. Brak prawidłowej mikroflory jelit niekorzystnie wpływa na rytm dobowy.
Warto wiedzieć, że bakterie mogą korzystnie wpływać na efekty diet odchudzających. Ponadto mają również właściwości przyspieszające proces spalania kalorii. Dobroczynne mikroby minimalizują również ryzyko rozwoju insulinoodporności. Zmniejszają one przenikanie mikroorganizmów, toksyn oraz alergenów prze nabłonek jelit. Dzięki temu zmniejszają stany zapalne.
Aby zwiększyć w swoim organizmie ilość korzystnych bakterii warto włączyć do diety produkty zawierające korzystne mikroby, w tym produkty fermentowane (takie jak napoje mleczne, kiszonki, miso czy tempeh). Można również stosować produkty zawierające szczepy bakterii o potwierdzonej aktywności w ustroju. Warto także przyjmować probiotyki (suplementy diety) zawierające bifidobakterie (Bifidobacterium) oraz pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus). Aby probiotyki mogły przeżyć potrzebują pokramu z błonnika (prebiotyków). Dlatego należy zadbać aby w diecie pojawiło się jak najwięcej nieprzetworzonych produktów zbożowych, strączki, orzechy oraz pestki a także warzywa i owoce. Należy unikać zbędnego cukru, złych tłuszczy, białej mąki oraz konserwantów i zbędnych dodatków.
Najnowsze komentarze